11 000 Beograd
+381 63 78 00 413
menadzer.trubaca@gmail.com

Helickon – Veliki bas

Helickon – Veliki bas

Trubači Beograd | Helickon - Veliki bas

Helickon – Veliki bas

Trubači Beograd | Helickon - Veliki bas

Helickon – Veliki Bas

Helickon – Veliki bas je najveći duvački instrument u porodici limenih duvačkih instrumenta ,hilickoni su prvi put počeli da se koriste 1860 godine.

Veoma je široka primena ovog duvačkog instrumenta u simfoniskim orkestrima, od klasične muzike do današnjih žanrova.”

Najveću primenu trenutno ima u trubačkim orkestrima i slobodno možemo da kažemo da je  ,, Srce trubačkog orkestra”.

Helikon je muzički duvački instrument koji se često koristi u vojnim orkestrima i trubačkim ansamblima. Ovaj instrument je razvijen sredinom 19. veka i često se koristi za podršku niskim tonovima u orkestrima, posebno u trubačkim orkestrima gde ima ključnu ulogu.

Helickon – Veliki bas

 
 
  1. Izgled i konstrukcija: Helikon je veliki duvački instrument sa zaobljenim telom, obično napravljenim od mesinga. Ima dugačku cev koja se uvija oko svirača i usmerava se prema dole, završavajući se lijevkom za usmeravanje zvuka. Uobičajeno dolazi u različitim veličinama, od manjih modela do velikih i dubokih bas verzija u različitim tonovnim sistemima.

  2. Tehnika sviranja: Sviranje helikona zahteva posebne tehnike disanja i embušura. Svirač duva u usnik kako bi proizveo zvuk, a promenom položaja prstiju na ventilima ili kliznicima menjaju se tonovi. Tehnike sviranja helikona variraju u zavisnosti od vrste i stila muzike.

  3. Uloga u orkestrima: Helikon ima ključnu ulogu u trubačkim orkestrima. On pruža osnovni bas zvuk, dopunjujući visoke tonove truba i tenora. Helikon se takođe koristi za održavanje ritma i harmonijske podrške u orkestrima.

  4. Istorija: Helikon – Velik bas je razvijen kako bi zamenio kontrabas u vojnim orkestrima i marševima tokom 19. veka. Njegova konstrukcija omogućava sviraču da ga nosi na ramenu, što ga čini praktičnijim za kretanje tokom vojnih parade. Tokom vremena, helikon je pronašao svoje mesto u raznim muzičkim žanrovima i ostao važan instrument u vojnim i trubačkim orkestrima. Istorija helikona je zanimljiva i vezuje se za vojne orkestre i evoluciju vojne muzike tokom 19. veka. Ovaj instrument je dobio ime po Heliconu, planini u Grčkoj.

Helikon je instrument sa bogatom istorijom i značajnom ulogom u svetu muzike. Njegova dubina i karakterističan zvuk doprinose specifičnom tonu trubačkih orkestara i pružaju podršku ostalim duvačkim instrumentima.

Nastavite da pratite naš blog , sledi još informativnih i zanimljivih tekstova a možete nas zapratiti i na facebook stranici. 

Tags: , ,