11 000 Beograd
+381 63 78 00 413
menadzer.trubaca@gmail.com

Truba

Truba

Trubači Beograd | Truba

Truba - modeli i istorija

Trubači Beograd | Truba

Truba je limeni duvački instrument prodornog zvuka , truba se odavnina koristila u vojne svrhe kao zvučni signal a i prilikom svečanih dešavanja. Zbog takvog tipičnog načina upotrebe ostao je dubok trag primene u muzici.

Trenutno ovakav model trube ima najveću primenu u džez muzici. Postoje više modela truba, a najkorišćeniji modeli su oni koji koriste B – sistem  nakon toga modeli koji koriste C-sistem.

Truba – Istorija

1500 god. pre nove ere istrumenti slični trubi su se koristili kao signalno sredstvo u bitkama ili u lovu, a tek u kasnom 14. veku su počeleli da se koriste kao muzički instrument.

U svojoj veoma dugoj istoriji, koja zalazi daleko u antičko doba, instrumenti tipa trube zadugo su mogli da izvode tonove samo jednog alikvotnog niza (tzv. prirodna truba), pa su građene u različitim registarskim varijantama i veličinama. Tek izum i primena ventilnog mehanizma, početkom 19. veka, omogućila je slobodno i lako izvođenje svih tonova i bitno unapredila izvođačku tehniku, kao i upotrebne mogućnosti trube.

Smatra se da najranije trube potiču iz perioda 1500 god. pre nove ere možda čak i pre. Takodje bronzane ili srebrne trube iz Tutankamonove grobnice u Egiptu, bronzani lurevi iz Skandinavije, i metalne trube iz Kine datiraju iz tog perioda.

Tehničkim čudom se smatraju Trube iz Oksus civilizacije (3. milenijum pre nove ere) iz centralne Azije imaju dekorisana zadebljanja na sredini, mada su napravljene od jedne metalne ploče.

Konstrukcija i zvuk

Konstrukcija trube se pravi od mesinganih cevi tako što se dva puta saviju kako bi dobili zaobljeni izduženi oblik.  Kod svih instrumenata proizvedenih od mesinga zvuk se dobija po principu uduvavanja vazduha kroz zatvorene usne čime se stvara zujeći zvuk u usniku a onda dolazi do vibracije talasa unutar mesingane civi , a ta vibracija proizvodi zvuk…

Dragi naši posetioci nadamo se da  Vam se dopadaju naši tekstovi informativnog sadržaja, zato nastavite da čitate naš blog i zapratite nas na facebook stranici. U narednim tekstovima pokušaćemo da vam približimo pojam ,,Trubački instrumenti” i da svaki instrument detaljno opšemo.  

Hvala na čitanju…

Tags: , , ,