11 000 Beograd
+381 63 78 00 413
menadzer.trubaca@gmail.com

Tenor Horna – Mali Bas

Tenor Horna – Mali Bas

Trubači Beograd | Tenor Horna - Mali Bas

Tenor Horna - kod trubača poznat po imenu Mali Bas

Tenor Horna u narodu a i kod trubačkih orkestra poznatija po imenu Mali Bas. Ovaj limeni duvački instrument uglavnom služi kao prateći instrument u trubačkim orkestrima .

 

Tenor Horna / opsis

Tenor  je limeni duvački instrument sa ventilima (u E ♭ ) koji ima pretežno konusni otvor poput eufonijuma i flugelhorne . Koristi duboki usnik u obliku levka  . Konusni otvor tenorske horne i duboki usnik stvaraju blag, zaobljen ton koji se često koristi kao srednji preteci glas, podržavajući melodije truba i ostalih duvačkih instrumenata , i popunjava prazninu iznad nižih tenorskih i bas instrumenata ( trombon , bariton horna , eufonijum i tuba ). Njegovi ventili su tipično, mada ne isključivo, klipni ventili.

Jedna od najpoznatijih firmi u Svetu za proizvodnju tenora ( odnosno Horna ) i ostalih limenih duvačkih instrumena je : ČERVENÝ nalazi se u Češkoj,  proizvodi tenor horne od 1953 godine. 

Danas postoje različiti modeli Tenora  ( Horna), prema modelu umaju širok raspon veličine otvora.   

VIDEO

Poštovani posetioci našeg web sajta, nastavite da pratite naš blog i saznajte sve o Trubačkim instrumentima, o Trubi , Tenor Horni i ostalim instrumentima biće dosta zanimljivog i informativnog sadržaja.