11 000 Beograd
+381 63 78 00 413
menadzer.trubaca@gmail.com

Guča

Guča

Trubači Beograd | Guča

Guča - Festival Trubača

Guča čuveni festival sabor trubača –  (takmičenje trubača )koje se tradicionalno održava jednom godišnje avgusta meseca , na kojem su okupljaju svi najbolji Trubači iz cele Srbije kako bi se takmičili, i osvajali prestižne nagrade.

Dragačevski sabor  se održava u mestu Guča, u regionu Dragačevo. Nekoliko stotina hiljada posetilaca, iz Srbije i inostranstva, svake godine poseti varoš sa nekoliko hiljada stanovnika. Rekordni broj posetilaca zabeležen je 2009. godine, na 49. saboru, koji je, prema podacima, posetilo više od 600.000 ljudi. O ovom festivalu je snimano i nekoliko dokumentarnih filmova.

Istorija Sabora

Prvi Dragačevski sabor u Guči počeo je sasvim skromno, sredinom oktobra 1961. godine, kada su učestvovala četiri orkestra. Zamislio ga je dugogodišnji novinar Duge Blagoje Blaža Radivojević. Veliki doprinos u osmišljavanju ove priredbe dao je pisac Branko V. Radičević, koji je festivalu dao ime Veliki (narodni) sabor „Sa Ovčara i Kablara“.

Za festival su zaslužni su još muzički pregaoci Miodrag Vasiljević, Dragoljub Jovašević, Dragoslav Dević, Živojin Zdravković, Borivoje Ilić, Budimir Gajić, vojni muzičar Milomir Miletić iz Tijanja i dva Dragačevca, Vlastimir Lala Vujović i Nikola Nika Stojić.

Na nagovor Branka V. Radičevića, u popularisanje srpske trube uključio se i list Večernje novosti, koji će godinama dodeljivati „Zlatnu trubu“ najpopularnijem trubaču na Saboru.

O Guči

Guča je gradsko naselje u opštini Lučani, u Moravičkom okrugu, u Srbiji. Prema popisu iz 2011. bilo je 1755 stanovnika. Do 1965. godine je ovo naselje sedište Opštine Guča koju su činila naseljena mesta: Beli Kamen, Donji Dubac, Goračići, Gornja Kravarica, Gornji Dubac, Grab, Guberevci, Guča (selo), Guča (varošica), Kaona, Kotraža, Krivača, Milatovići, Pšanik, Rogača, Rti, Tijanje, Turica, Viča, Vlasteljice, Vučkovica, Zeoke i Živica. Posle ukidanja opštine područje bivše opštine je u celini ušlo u sastav opštine Lučani.

Ovde se nalazi Lapidarijum u Guči.

Izvor dela teksta : Wikipedia

Tags: , , ,