11 000 Beograd
+381 63 78 00 413
menadzer.trubaca@gmail.com

Najpopularnije trubačke pesme

Najpopularnije trubačke pesme

Trubači Beograd | Najpopularnije trubačke pesme

Najpopularnije trubačke pesme - 5 pesama koje svi znamo

Najpopularnije trubačke pesme  – Poštovani posetioci naše web prezentacije na našem blogu u okviru ovog teksta prestavićemo Vam 5 najpoznatijih trubačkih numera ( pesama) koje verovatno većina Vas slušala u izvođenju trubača i trubačkih orkestara na raznim proslavama.  Možete ih poslušati preko sajta You Tube .

Trubači - pesme za svadbu ili neko drugo slavlje

U moru popularnih pesama, numera  koje su jako slušane koje podižu atmosvferu na svadbama, rođendanima ili nekoj drugoj proslavi, bukvalno ne prođe ni jedno slavlje a da se ne čuje jedna od ovih numera a to su:

Đurđevdan

Đurđevdan je najpoznatija trubačka numera, tačnije obrada pesme u izvođenju trubača. A pesma je nastala u “vozu smrti”, koji je putovao iz Sarajeva za Jasenovac, svjedoči profesor Žarko Vidović, istoričar umjetnosti iz Sarajeva, koji je bio u zloglasnom koncentracionom logoru 1942. godine

Kad su gladni i žedni Srbi, koji su na Đurđevdan u vagonima transportovani za zloglasni logor, počeli da zapomažu, jedan Sarajlija je prvi put zapjevao: “Proljeće na moje rame slijeće, đurđevak zeleni, svima osim meni…”

Kako kaže ovaj istoričar, Srbe su 1942. na Đurđevdan zatvorili u stočne vagone i, po naređenju NDH, policija ih je povela na “đurđevdanski uranak”.

Mesečina

,,Mesečina” pesma koju je obradio Goran Bregović za film ,, Underground” ova pesma koja je proslavila Gorana Bregovića zapravo je pesma Osmana Salijevića iz Prekodolca otac čuvenog trubača Slobodana Salijevića.

Kalašnjikov

Numera Kalašnjikov jedna je od najpoznatijih trubačkih numera obrada Gorana Bregovića koja mu je donela veliku popularnost.

Zapravo pravi naziv ove numere je Ševa, i uopšte nema veze sa Bregom a gore na linku imate orginalnu verziju.

Vrtlog

Vrtlog – odlična i veoma popularna kompozicija jednog veoma poznatog trubača Dejana Petrovića

Nesanica

Nesanica – numera iz filma ,,Ivkova Slava” pesma koju je komponovao Željko Joksimović dostigla je veoma veliku popularnost, i ako je prošlo dosta vremena i dan danas je veoma slušana, a najčešće je izvode trubači.

Tags: , , , , , ,