11 000 Beograd
+381 63 78 00 413
menadzer.trubaca@gmail.com

Trubači kao nezaobilazni deo svakog slavlja u Srbiji

Trubači kao nezaobilazni deo svakog slavlja u Srbiji

Trubači Beograd | Trubači kao nezaobilazni deo svakog slavlja u Srbiji

Trubači u Srbiji , nezaobilazni su deo svakog slavlja

Trubači Beograd | Trubači kao nezaobilazni deo svakog slavlja u Srbiji

Trubači u Srbiji su deo srpske istorije, tradicije i kulture i zbog toga su nezaobilazni deo svakog slavlja u Srbiji. Na predlog Muzikološkog instituta Srpske akademije nauke i umetnosti, trubaštvo je 2020. godine upisano na listu nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije. Već sedam decenija u Čačku se čuva tradicija zbog koje se građani Čačka svakog 1. maja bude uz zvuke trube a Sabor u Guči je manifestacija koja svake godine okuplja veliki broj ljubitelja trube iz zemlje i sveta.

Neraskidiva veza između čoveka i trube


Nije tajna da Srbi vole trubu i da se uz trubače najbolje zabavljaju. Uz zvuke trube, omiljene pesme i malo alkohola, svako slavlje postane još bolje. Gosti se opuste, oslobode, zapevaju, zaplaču, izbace iz sebe sve emocije koje zvuk trube kao da pojača. Trubači su uglavnom samouku muzičari i ljudi velikog iskustva koji jako dobro mogu da prepoznaju raspoloženje i emocije gostiju. Zahvaljujući toj veštini mogu pesmom da dopru do svakog gosta, da ga podignu sa stolice i navedu ga da zaigra i zapeva. I tada kreće ona prava zabava na proslavi koja se u tom trenutku održava.

Trubači Beograd | Trubači kao nezaobilazni deo svakog slavlja u Srbiji
Trubači Beograd | Trubači kao nezaobilazni deo svakog slavlja u Srbiji

Trubači su nezaobilazni deo svakog slavlja u Srbiji od trenutka kada je počeo da se održava Sabor trubača u Guči. Dok su uživali uz zvuke trube i atmosferu koja je tih dana vladala na Saboru trubača, ljubitelji trube su poželeli da deo te atmosfere osete i na svojim privatnim proslavama. I tako je truba polagano ulazila u svaki dom, kafanu, restoran, salu za proslave… Svima nama se razvuče spontani osmeh na licu kada čujemo trubače da prolaze niz ulicu ili sviraju na svadbi u komšiluku, a posebno se obradujemo zvuku trube kada smo deo nekog slavlja na koje su pozvani i trubači.

Trubači na proslavama i običaji u Srbiji

Trubače možemo da čujemo na svadbama, veridbama, proslavama punoletstva ili prvog rođendana deteta, na slavama, krštenjima, poslovnim sastancima, rastancima… Uz trubu se proslavljaju diplomiranja, početak posla, odlazak u vojsku ili odlazak iz zemlje. Truba je prisutna i tamo negde u dalekim zemljama kada ljudima zafali Srbija i njeni običaji, porodica i prijatelji.

Trubači Beograd | Trubači kao nezaobilazni deo svakog slavlja u Srbiji

Uz trubače mladoženja, kum i par najboljih prijatelja odlaze po mladu. U porodičnoj kući mlade uz muziku i piće održava se malo intimno slavlje koje prethodni glavnoj proslavi na kojoj se okuplja veliki broj gostiju. U nekim krajevima je običaj da trubači dočekuju upravo venčani par ispred crkve ili opštine i sviraju njihove omiljene pesme dok kum i mladoženja novcem kite muzičare.

Trubači na svadbama u Srbiji se ponekad angažuju da sviraju tokom cele proslave a ponekad sviraju samo tokom određenog trenutka proslave. Nije retkost da se uz trubače i vatromet iznosi svadbena torta ili da se trubači iznenada pojave u toku noći kako bi podigli već pomalo pospane goste.

Trubači na slavama i proslavama rođenja deteta u Srbiji

Trubači najčešće prisutni tokom proslave rođenja deteta ili tokom slavljenja krsne slave. Srbi su narod koji voli i čuva svoju tradiciju. Obeležavanje krsne slave i rođenja deteta su dva veoma važna događaja u Srbiji. Ta dva događaja često se proslavljaju uz trubače. Cepanje majice oca deteta uglavnom prati i zvuk trube. Gosti na slavi takođe vole da se uz jelo i piće opuste uz trubače. Trubači daju neku posebnu notu svakoj proslavi. Delom zbog tog lepog i prodornog zvuka, delom zbog toga što trubu doživljavamo kao deo naše tradicije, istorije i kulture. 

Poštovani posetioci i ljubitelji trube nastavite da čitate naš blog. Možete nas zapratiti Facebook stranici.

Tags: , , ,