11 000 Beograd
+381 63 78 00 413
menadzer.trubaca@gmail.com

Tradicionalna svadba u Srbiji

Tradicionalna svadba u Srbiji

Trubači Beograd | Tradicionalna svadba u Srbiji

Tradicionalna svadba u Srbiji, muzika i 7 nezaobilaznih običaja

Tradicionalna svadba u Srbiji – poštovani posetioci naše web prezentacije u ovom tekstu na našem blogu pišemo o običajima , tradiciji i muzici na svadbama u Srbiji…

Kao što svi već dobro znamo da zavisno od mesta gde se održava svadba običaji mogu da se po malo razlikuju … Ali ovih 7 običaja se praktikuju u svim delovima širom Srbije .

1 – Pozivanje svatova

Nekada se gosti nisu pozivali na svadbu pozivnicama, nego buklijom. Sa ovim se i dalje možemo susresti u manjim mestima i ruralnijim krajevima. Buklija je zapravo čutura napunjena najčešće rakijom, a nekad i vinom. Okićena je cvećem i peškirom, a buklijaš je imao zadatak sve svatove da poseti u njihovim kućama i tako ih pozove na svadbu. Budući gosti su nazdravljali rakijom i pili je direktno iz buklije, i kitili je darovima iz kuće.

Trubači Beograd | Tradicionalna svadba u Srbiji

2 – Pucanje u jabuku

Ovo je vrlo zastupljen običaj, posebno u ruralnim predelima. U jabuku se puca i dok ne padne na zemlju – mlada ne napušta kuću svojih roditelja. A ni budući prijatelji, zajedno sa mladoženjom ne mogu da uđu u dvorište mladinih roditelja.

Budući tast postavlja jabuku na najvišu tačku i obmotava je žicom kako bi je bilo što teže skinuti. Mladoženja, kako bi dokazao svoju veštinu pucanja iz puške i time dokazao da je dovoljno sposoban da štiti buduću ženu i porodicu, mora da pogodi jabuku. Zanimljivo je da skoro svaki mladoženja uspe da obori jabuku, čak iako nije previše vešt u pucanju.

Trubači Beograd | Tradicionalna svadba u Srbiji

3 – Kupovina mlade

Kupovina mlade dever ili mladoženja ide da kupi mladu, dok mu je ulaz blokiran pa se od njih očekije da izdvoje određenu svotu novca kako bi ih pustili da udju i vide mladu. Ili je njen brat izvodi – u papučama.  Stari svat ili starojko, koji ima ulogu još jednog svedoka na venčanju, ima zadatak mladi da kupi cipele. Dok će mladoženja u te cipele da stavi najveću novčanicu koju ima. Te cipele se predaju deveru, koji potom preuzima mladu. Mlada mu vezuje deverski peškir, a on njoj poklanja cipele.

Dever do kraja venčanja ima zadatak da čuva mladu da je neko ne bi ukrao. Gosti se obično takmiče ko će uspeti da ukrade mladinu poklonjenu cipelu, kako bi je dever ponovo otkupio. Najčešće su to radila mala deca koja se podvuku pod sto i mladi ukradu cipelu.

Trubači Beograd | Tradicionalna svadba u Srbiji

Tradicionalna svadba – kupovina mlade

4 – Razbijanje čaše

Mlada pre odlaska na venčanje, nazdravlja sa svatovima. Kako pije iz staklene čaše, nakon što nazdravi – baca je. Ako se čaša razbije smatra se da će roditi muško dete, a ako ostane cela – biće žensko.

Trubači Beograd | Tradicionalna svadba u Srbiji

5 – Glavna reč u kući – ko je gazda

Na samoj ceremoniji venčanja, kada se mladenci izjasne da pristaju da sklope brak, običaj je da mlada ili mladoženja nagaze supružnika. Ko koga prvog nagazi, taj će imati glavnu reč u kući.

Trubači Beograd | Tradicionalna svadba u Srbiji

6 – Bacanje bidermajera

Bidermajer se baca još od 14. veka, a sam običaj je potekao iz Francuske, gde se oduvek verovalo da mlada donosi sreću. Zato su sve neudate devojke, u želji da dožive sreću mlade, težile tome da uzmu nešto njeno. Često bi joj otkinule deo venčanice da bi ponele sreću sa sobom, što je vremenom postalo običaj. I tako su mlade ostajale bez svojih venčanica.

Kako bi sačuvale venčanicu, počele su da nose buket cveća i bacale ga neudatim devojkama. Ipak je taj običaj zaživeo i traje do dan danas. Običaj bidermajera je tako opstao i proširio se po celom svetu.

Trubači Beograd | Tradicionalna svadba u Srbiji

7 – Prenošenje mlade preko praga

Kada mlada prelazi da živi kod muža, red je bio da je mladoženja prenese preko praga. Ovaj običaj se takođe zadržao.

Zašto se to radi? U srpskoj paganskoj tradiciji, verovalo se kako su naši preci sahranjivali mrtve ispod kućnih pragova. Tako prenošenjem mlade preko praga, ne vređamo grob duša naših starih predaka.

Trubači Beograd | Tradicionalna svadba u Srbiji

Tradicionalna svadba - muzika kao nezaobilazni detalj

Muzika kao obavezni i nezaobilazni detalj svakog slavlja u Srbiji slobodno možemo da kažemo da je to prešlo u tradiciju…

Po mladu se obavezno ide uz muziku, Harmonika, Trubači ili Tamburaši ukusi su različiti ali bitno je da se veselimo u uživamo na dan svadbenog veselja.

Na jugu Srbije sasvim normalno je da se čuje truba za bilo koje slavlje i veselje, ali truba je osvojila srca ljudi kako u Srbiji tako i u inostranstvu, tako da često možemo da sretnemo i trubače u Vojvodini, tamo gde je tamburica tradicija.

Trubači Beograd | Tradicionalna svadba u Srbiji

Trubači se često angažuju u svim gradovima Srbije, nema grada ili mesta gde trubači nisu gostovali na nekoj svadbi ili veselju, ali i pored Srbije često budu angažovani u susednim državama kao što su: Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Madjarska, Austrija, Slovenija, Rumunija, Crna Gora i td.

Slobodno možemo da kažemo da su trubači postali nezaobilazni deo svakog slavlja, a više o tome pisaćemo u narednom tekstu…

Izvor dela tekta o običajima : zadovoljna.nova.rs

Tags: , , , ,