11 000 Beograd
+381 63 78 00 413
menadzer.trubaca@gmail.com

Trubom do pobede

Trubom do pobede

Trubači Beograd | Trubom do pobede

Trubom do pobede … Kako je Trubač doneo pobedu u ratu !

Trubom do pobede u ratu – Ahmed Ademović (Leskovac, 1873 — Leskovac, 1965) bio je srpski vojni trubač romskog porekla, učesnik Balkanskih ratova, kao i Prvog svetskog rata. Nosilac je vojničkog ordena Karađorđeve zvezde sa mačevima, kao i još nekoliko odlikovanja i priznanja…

Trubači Beograd | Trubom do pobede

Ahmed Ademović

Trubači Beograd | Trubom do pobede

Trubom do pobede- Kumanovska bitka

TRUBOM DO POBEDE – ISTINITA PRIČA

Ahmed Admenović služio je kao trubač u srpskoj vojsci. Tokom Kumanovske bitke 24. oktobra 1912 godine, u trenutku kada se ona, kako će se ispotaviti, lomila. Ahmed se ušunjao u pozadinu turske vojske i odsvirao, po sluhu, njihove trubne znake za povlačenje. Zbunjena turska vojska koja je u tom trenutku bila u silovitom naletu, počela je da se povlači. Onda je opet, neopažen, prešao nazad, među srpske trupe i odsvirao signal za juriš. Njegov podvig je bio jedan od ključnih faktora za srpsku pobedu u ovoj bici. Ovaj Ahmedov poduhvat se izučavao i na vojnim akademijama. Srpska vojska je nanela Turcima poraz i otvorila put za nadiranje dolinom Vardara.

Upravo za ovaj podvig, Ahmed je odlikovan Karađorđevom zvezdom sa mačevima. A njegov podvig koji je bio toliko prost i jednostavan završio je u udžbenicima na francuskim i ruskim vojnim akademijama kao pozitivan primer lukavstva običnog vojnika.

Ahmed Ademović se ponosio svojim podvigom i Karađorđevom zvezdom toliko da odlikovanje nije skidao do kraja života. Meštani Leskovca pamtili su i poštovali njegovo herojstvo. U svakoj prilici i obeležavanju godišnjica Ahmed je dobijao počasna mesta i svi su mu ukazivali veliku pažnju.

Međutim Ahmed Ademović nije imao sreće da do kraja svog života uživa u svojim zaslugama i časnom životu. Tokom Drugog svetskog rata Nemci su streljali dvojicu njegovih sinova – Redžu i Ramu.

Leskovčani su im podigli spomen obeležje u Arapovoj dolini, u podnožju Hisara, na tom mestu su Nemci 3. decembra 1941. godine streljali oko 400 do 500 Roma.

Poslednje godine života Ahmed je proveo u bedi, kod svog unuka Fadila. Umro je decembra 1965. godine u svojoj 92. godini.

Inače, pored Ahmeda Ademovića, zlatnu Karađorđevu zvezdu sa mačevima dobila su još dvojica trubača – Romi iz leskovačkog kraja: kaplar Amet Ide Ametović, bombaš srpske vojske iz Leskovca i Rustem Sejdić iz Bojnika, pradeda poznatog trubača Fejata Sejdića.

Razne zanimljivosti čitajte na našem blogu .

Izvor dela teksta: Wikipedia

Tags: , ,